Iskolapszichológia

Miről ismerhetjük fel a függőséget?

Miről ismerhetjük fel a függőséget?

Sok esetben azzal a panasszal fordulnak szülők szakemberhez, hogy: „Gyermekem szinte minden nap 3 órát játszik videójátékokkal… ez már függőség lehet?”. Felmerül azonban a kérdés, valóban az adott tevékenységgel töltött idő mennyisége határozza meg azt, hogy függőségről beszélhetünk? A válasz egyszerű, szerepe van a tevékenységgel töltött időnek, de nem ez az igazán meghatározó.

A különböző addikciók – legyen az akár kémiai addikció vagy viselkedéses addikció – nagyon hasonló viselkedéses pszichológiai, sőt biológiai mintázatot mutatnak. Kémiai addikciók alatt érthetünk „tipikus függőségeket”, mint nikotin vagy alkohol függőség, viselkedéses addikciók alatt pedig minden olyan függőséget mely során valamilyen tevékenység az addikció tárgya. Ilyen lehet például: szerencsejáték-, videójáték-, vásárlás-, testedzés-, közösségi média- és internet függőség stb.

A következőkben röviden megismerhetjük azon tüneteket, melyek függőség esetén megjelennek:

  • Rengeteg időt tölt az adott tevékenységgel. Ez az idő oly mértékben jelentős, hogy a tevékenység érdekében elhanyagolja szociális kapcsolatait, kötelességeit (pl. tanulás, otthoni feladatok stb.), egyéb szabadidős tevékenységeit.
  • Feszültté, ingerlékennyé válik, ha nem végezheti az adott cselekvést.
  • Gondolatai az adott cselekvés körül forognak szinte mindig (pl. beszélgetés során elkalandozik, mert fejben már az aznapi játékot tervezgeti)
  • Nem képes csökkenteni a tevékenységgel töltött időt még akkor sem, ha belátja káros következményeit.
  • Egyre többre van szüksége az adott cselekvésből (pl. testedzés függőség esetén egyre több alkalommal, egyre hosszabb és intenzívebb edzések).
  • Sokszor végzi az adott tevékenységet, ha levert, rossz a kedélyállapota, dühös stb.
  • Titkolózás az adott tevékenységről (pl. nem mondja el mennyit játszott tegnap este, vagy látványosan nem mond igazat).

Láthatjuk tehát, hogy nem objektíve a cselekvéssel töltött idő a meghatározó, hanem egyénileg kell megvizsgálnunk a felsorolt tünetek jelenlétét. Ez alapján visszatérve az első példára, napi 3 óra játék nem feltétlen jelent videójáték függőséget, ha ez mellett képes feladatait ellátni, szociális kapcsolatait fenntartani, nem sóvárog és nem lesz feszült akkor, ha a tervezett játékidő valamilyen okból kifolyólag meghiúsul.

Mit tehetünk abban az esetben, ha gyermekünkön a függőség jeleit tapasztaljuk? Először is, ne reagáljunk komoly szabályozással, pl. ne tiltsuk el erősszakkal a számítógéptől, mert ez csak tovább növeli a feszültséget mind a gyermeken belül, mind szülő-gyermek kapcsolatban. Ez helyett, inkább próbáljunk finoman beszélgetni gyermekünkkel az adott tevékenységről, mely során próbáljuk feltérképezni, hogy mennyit űzi az adott tevékenységet, boldoggá teszi-e, van-e olyan dolog (akár hobbi, akár társas kapcsolatok) amire úgy érzi nem jut ideje pedig szeretne időt szánni rá, illetve megfigyelni mennyire lesz feszült, ingerlékeny, ha például a cselekvésre más programot szervezünk (pl. szokásos edzés időpontra családi tevékenységet).
Ha mindezek alapján úgy ítéljük, hogy a függőség gyanúja áll fent, kérhetünk konzultációt pszichológus szakemberrel, ahol elmondhatjuk az általunk tapasztaltakat, illetve felkereshetünk különböző segélyvonalakat akár:

Címünk

Budapesti Gazdasági SZC Vásárhelyi Pál Technikum

1212 Budapest, Széchenyi utca 95.

+36 1 278 30 60

Azonosítók

OM azonosító: 203061/021

Telephely kódja: 001

Írj nekünk!

titkarsag@vasarhelyi.info

Hasznos linkek