Iskolapszichológia

„ÉP TESTBEN, ÉP LÉLEK” – a vagy relaxáció másképpen

„ÉP TESTBEN, ÉP LÉLEK” – a vagy relaxáció másképpen

Képzeletben látogasson el egy helyre, ahol biztonságban érzi magát!

 

Elvégezhetünk a relaxáció közben egy olyan rövid gyakorlatot, ami jó hatással van az idegrendszerre: megnyugvást okoz, pihentet, ezáltal remekül csökkenti a stresszhatásokat.  Érdemes naponta gyakorolni mindazoknak, akik szeretnének ellenállóbbá válni a napi hajtás során fellépő feszültséggel, ingerültséggel, kimerültséggel szemben.

Első lépés: A biztonságos hely „megtalálása”, mint imaginációs gyakorlat

 

„Képzeljen el egy olyan valóságos vagy akár csak a képzeletben létező helyet, ahol jól érezné magát, ahol teljesen el tudná lazítani magát. Figyelje meg, milyenek ezek a körülmények, ahol (színek, hangok, hőmérséklet, egyéb érzékletek) teljesen el tudná magát elengedni. Képzeljen el egy olyan helyet, ahol meg tudna nyugodni.” 

Amikor valóban sikerül elképzelni egy ún. biztonságos helyet vagy helyzetet, a szervezet „pihenő” üzemmódba kapcsol: az izmok elernyednek, a test jólesően elnehezedik, a légzés és a szívverés lassul, s olyan biokémiai folyamatok indulnak el, amelyek a regenerációt segítik elő. Az imagináció ennél a gyakorlatnál segíti, hogy olyan állapotba kerüljünk, amiben a test megnyugodhat. A lényeg a testi érzetek, nyugalommal kapcsolatos élmények megfigyelése.

Sokat jelenthet stresszkezelési képességünk fejlesztése szempontjából, ha a gyakorlatot naponta egyszer-kétszer elvégezzük. Az alvási nehézségekkel küzdőknek különösen jó hatású lehet elalvás előtt.

 

Második lépés: Fessük vagy rajzoljuk le - alkossuk meg - az elképzelt helyet vagy érzést!

 

A festés, rajzolás – mint művészetterápiás technika – önmagában is stresszcsökkentő hatású. S ha ezt a biztonságos hely érzésének kifejezésével kombináljuk, a hatás még intenzívebbé válik.

Van, aki az elképzelt helyet rajzolja le, mások inkább az érzéseiket jelenítik meg szimbolikusan. Mindegy, hogy melyiket választjuk, csak alkossunk! Az alkotás maga is stresszcsökkentő hatással bír.

Az alábbi néhány link frissítő, regeneráló gyógytorna ajánlásokat tartalmaz. Mindenképpen tanuljuk meg a gyakorlatokat, hogy a szünetekben ne a képernyőről kelljen néznünk!

https://www.youtube.com/watch?v=8oOPnl103Q0

https://www.youtube.com/watch?v=1cr6wG8xqCk

https://www.youtube.com/watch?v=_6G-hlyIB3Y

(Készítette Széll Klára, iskolapszichológus)

Címünk

Budapesti Gazdasági SZC Vásárhelyi Pál Technikum

1212 Budapest, Széchenyi utca 95.

+36 1 278 30 60

Azonosítók

OM azonosító: 203061/021

Telephely kódja: 001

Írj nekünk!

titkarsag@vasarhelyi.info

Hasznos linkek