Iskolapszichológia

A stressz művészetterápiás eszközökkel is csökkenthető

A stressz művészetterápiás eszközökkel is csökkenthető

Kísérletileg is igazolható a képzőművészet stresszcsökkentő hatása.

Ismertetek egy könnyen kivitelezhető technikát, amely amellett, hogy a feszültséget csökkenti, szórakoztató is, így kiválóan alkalmas képernyőmentes tevékenységnek. Ráadásul alkotás közben kifejezésre juthatnak az érzések, tisztázódhatnak a gondolatok.

Az érzések lefestése.

Minden különösebb gondolkodás nélkül próbáljunk meg színekkel és formákkal visszaadni egy érzést, akár egy éppen most aktuálisat, akár egy korábbi, gyakran visszatérő érzelmi állapotot. Engedjük a kezünket szabadon mozogni, ne kontrolláljuk Az alkotás folyamatát.

Tipp 1.: Bármilyen festéket és papírt (felületet) használhatunk, de érdemes kipróbálni vízfestékkel akvarell-papíron! Érdekes élmény lesz, mert a mű a készítés után is tovább formálódik, attól függően, hogy mennyi vizet használtunk.

Tipp 2.: Ha egy adott helyzettel kapcsolatos érzéseinket rendszeresen lefestjük, akkor láthatjuk, hogy az idő múlásával hogyan alakulnak, változnak az érzéseink Így elkészülhet egy élménynapló – szavak nélkül.

Jó tanácsok depresszió ellen:

Amikor reggel fölkelünk, mosakodjunk meg és öltözzünk föl utcai ruhába, hozzuk rendbe magunkat, csakúgy, mintha dolgozni/iskolába mennénk!

Járjuk körbe a lakást, ne gubbasszunk sokáig/egész nap ugyanazon a helyen!

Hallgathatunk vidám zenét, olvashatunk vicces könyveket, de mindenekelőtt keressünk valakit, aki nálunk szerencsétlenebb.

Tegyünk vele valami jót, aminek tudjuk, hogy örülne. Közben gondoljunk arra, hogy egyedül mi tudjuk az illetőt megvigasztalni.

Ha elfog minket a pánik, alkalmazzuk a négy fázisos, négy ütemű légzéskontrollt az alábbi ábra szerint:

http://tanacsadomuhely.hu/segedanyag/2020/03/16/taktikai-legzes/

Végül, nemcsak az alkotómunka miatt csökkenti a feszültséget, hanem azért is, mert úgy érezhetjük, tettünk és tehetünk magunkért valamit: készítsünk maszkot!

https://www.youtube.com/watch?v=lOe_8z8k01U home-made mask

(Készítette Széll Klára, iskolapszichológus)

Címünk

Budapesti Gazdasági SZC Vásárhelyi Pál Technikum

1212 Budapest, Széchenyi utca 95.

+36 1 278 30 60

Azonosítók

OM azonosító: 203061/021

Telephely kódja: 001

Írj nekünk!

titkarsag@vasarhelyi.info

Hasznos linkek